Fenyőbútorok javítása

Fenyőbútorok tipikus sérülései és javítása.

A fenyőfa puhafa.  Felülete könnyen sérülhet de egy kis figyelmességgel szinte örök életű lehet.  És mindig szép.

A fenyőbútor sérülései könnyen, gyorsan javíthatóak. Akár mi magunk is vállalkozhatunk ennek elvégzésére de minden ilyen munka előtt mérjük fel a munka szaktudás és a szerszám igényét. Egy átlagos otthoni szerszámosláda tartalma még némi lelkesedéssel megtoldva sem  helyettesíti a fenyőbútor javításához esetlegesen szükséges minimális felszereltséget. Tapasztalataink szerint az alapanyag beszerzésével nemigen lesz gondunk mivel a barkács áruházak és a különböző lapszabászatok szinte csak árban és a kiszolgálás minőségében térnek el egymástól, kínálatban és minőségben nem.

Karcolódások, kisebb bevésődések.

A fenyőbútor apróbb felületi karcolásait csiszolással és újralakkozással javíthatjuk.  Nagyon nagy figyelemmel válasszuk ki azonban a lakkot amit használunk mert az olcsó lakkok sokszor még napok múlva is párolognak, számunkra észrevétlenül is mérgezve otthonunkat! Fontos, hogy az újralakkozást mindig jól szellőző helyiségben végezzük!

A mélyebb felületi sérülések ( pl. gyerekek okozta véséseket ) javítása előtt viszont mindenképpen mérlegeljük a ráfordított energia és a várható eredmény arányát. Néha sokkal jobb a mélyebb karcokat meghagyni a fenyőbútor felületén mert a mély bevésődésnél is csúnyább eredményt kaphatunk egy elkapkodott javítási kísérlettel: könnyen „gödröt” csiszolhatunk vagy gyalulhatunk a felületbe. Ez a fenyőbútor újralakkozása után messziről  is észrevehető, mert nagyon csúnya fénytörést ad a bútornak. A javító fagitt használatát is meg kell fontolni egy-egy nagyobb bevésődés vagy repedés eltüntetésekor.  Ugyanis ennek a színe mindig  el fog ütni a fenyőfa alapszínétől. Egy elkapkodott gittelés később szinte „odaszögezi”  a tekintetet a javítás helyére és néhány nap múlva szinte már csak a hibát fogjuk/akarjuk  látni. Tehát érdemes kétszer is átgondolni mihez és hogyan nyúlunk akár a legjobb szándékkal is.

Repedések, törések.

A nagyobb sérülések esetleg törések javítását mindenképpen bízzuk szakemberre. Persze itt is végezzünk gazdaságossági számításokat a fenyőbútor javítását illetően. Bár minden fenyőbútor javítható, ne keverjük össze a restaurálást a javítással. Kérdés ugyanis, hogy a javítás utáni bútorszilárdság egyenértékű lesz-e a javítás előtti állapottal. Tehát néha érdemesebb és gazdaságosabb újat venni javítás helyett. Bár a fenyőbútor javítása nem kerül egy új termék árába, könnyen előfordulhat, hogy a kapott minőség meg sem közelíti az elvárásainkat.

Kérdés? Hozzászólás? >>> Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.